Ostatnia właściwość jest spowodowana przez zawartość kapsaicyny. Ostrość papryki zależy od stężenia tego związków, i jest oznaczana skalą SHU. Składnik ten, oprócz wrażeń smakowych ma również liczne działanie lecznicze. Mechanizm działania odgrywa dużą rolę wpływając na termoregulację, ból a nawet działanie przeciwnowotworowe.
Aby skorzystać z cennych właściwości papryki, warto dodawać ją do śniadania czy kolacji, w formie przyprawy używać do dań, gdzie świetnie sprawdzą się przy mięsnych potrawach. Oryginalnym sposobem podania, jest również pomysł na faszerowane papryki. W zależności o rodzaju farszu możemy przyrządzić je w wersji wegetariańskiej czy mięsnej. To świetna propozycja na ciekawy obiad czy ciepłą kolację. Dla osób oszczędzających kalorie rozwiązaniem jest zmniejszenie ilości sera żółtego, bądź jego całkowita eliminacja. Ta ostatnia modyfikacja sprawi, że będzie to danie dla tych z nietolerancją laktozy.
Do przygotowania potrzebujemy:
- Ryż biały, masa przed ugotowaniem
- Cebula – 70g
- Mięso mielone z indyka – 300g
- Papryka czerwona – 4 średnie sztuki
- Ser żółty, starty – 250g
- Przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz
- Olej – 20g
Do dzieła!
- Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 175˚ C. W tym czasie ugotuj ryż, kierując się instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek rozgnieć, bądź przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, przysmaż najpierw cebulę, pod koniec dorzucając czosnek, uważaj, bo szybko się przypala.
- Kiedy cebula i czosnek będą już zarumienione dodaj mięso i podsmaż. Dopraw do smaku wg uznania, solą, pieprzem i papryką. Mięso wymieszaj z ryżem, dodaj również połowę startego sera.
- Papryki umyj, usuń górną część i wydrąż gniazda nasienne. Gotowe faszeruj nadzieniem i posyp resztą żółtego sera. Na dno naczynia wlej odrobinę wody i ułóż przygotowane papryki. Zapiekaj ok. 30 minut.
Program dietetyczny Dietmap - setki zdrowych i sprawdzonych przepisów "krok po kroku".