Grupa Oto:     Bolesławiec Brzeg Dzierzoniów Głogów Góra Śl. Jawor Jelenia Góra Kamienna Góra Kłodzko Legnica Lubań Lubin Lwówek Milicz Nowogrodziec Nysa Oława Oleśnica Paczków Polkowice
Środa Śl. Strzelin Świdnica Trzebnica Wałbrzych WielkaWyspa Wołów Wrocław Powiat Wrocławski Ząbkowice Śl. Zgorzelec Ziębice Złotoryja Nieruchomości Ogłoszenia Dobre Miejsca Dolny Śląsk


Dlaczego papryka jest ostra?

     autor:
Share on Facebook   Share on Google+   Tweet about this on Twitter   Share on LinkedIn  
Najpopularniejsza jako czerwone warzywo o ciekawym, nieregularnym kształcie powszechne niemal na całym świecie. Używana jako składnik wielu kuchennych dań w całości, bądź również w formie przyprawy nadaje nie tylko barwy, aromatu a przede wszystkim ostrego smaku.
Dlaczego papryka jest ostra?

Ostatnia właściwość jest spowodowana przez zawartość kapsaicyny. Ostrość papryki zależy od stężenia tego związków, i jest oznaczana skalą SHU. Składnik ten,  oprócz wrażeń smakowych ma również liczne działanie lecznicze. Mechanizm działania odgrywa dużą rolę wpływając na termoregulację, ból a nawet działanie przeciwnowotworowe.

Aby skorzystać z cennych właściwości papryki, warto dodawać ją do śniadania czy kolacji, w formie przyprawy używać do dań, gdzie świetnie sprawdzą się przy mięsnych potrawach. Oryginalnym sposobem podania, jest również pomysł na faszerowane papryki. W zależności o rodzaju farszu możemy przyrządzić je w wersji wegetariańskiej czy mięsnej. To świetna propozycja na ciekawy obiad czy ciepłą kolację.  Dla osób oszczędzających kalorie rozwiązaniem jest zmniejszenie ilości sera żółtego, bądź jego całkowita eliminacja. Ta ostatnia modyfikacja sprawi, że będzie to danie dla tych z nietolerancją laktozy.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • Ryż biały, masa przed ugotowaniem
  • Cebula – 70g
  • Mięso mielone z indyka – 300g
  • Papryka czerwona – 4 średnie sztuki
  • Ser żółty, starty – 250g
  • Przyprawy: słodka papryka, ostra papryka, sól, pieprz
  • Olej – 20g

Do dzieła!

  1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do temperatury 175˚ C. W tym czasie ugotuj ryż, kierując się instrukcją na opakowaniu. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek rozgnieć, bądź przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej, przysmaż najpierw cebulę, pod koniec dorzucając czosnek, uważaj, bo szybko się przypala.
  2. Kiedy cebula i czosnek będą już zarumienione dodaj mięso i podsmaż. Dopraw do smaku wg uznania, solą, pieprzem i papryką. Mięso wymieszaj z ryżem, dodaj również połowę startego sera.
  3. Papryki umyj, usuń górną część i wydrąż gniazda nasienne. Gotowe faszeruj nadzieniem i posyp resztą żółtego sera. Na dno naczynia wlej odrobinę wody i ułóż przygotowane papryki. Zapiekaj ok. 30 minut.

Program dietetyczny Dietmap - setki zdrowych i sprawdzonych przepisów "krok po kroku".


MR



o © 2007 - 2024 Otomedia sp. z o.o.
Redakcja  |   Reklama  |   Otomedia.pl
Dzisiaj
Środa 24 kwietnia 2024
Imieniny
Bony, Horacji, Jerzego

tel. 660 725 808
tel. 512 745 851
reklama@otomedia.pl