Czym jest ekożywność? Przykład produktu - morele
Konsumenci coraz częściej sięgają po produkty ekologiczne. Często jednak nie wiemy co tak naprawdę oznacza hasło - eko. Artykuły mogą być uznane za ekologiczne, jeśli zostały wyprodukowane bez syntetycznych dodatków - barwników, konserwantów. Owoce, warzywa nie mogą zawierać nawet śladowych ilości nawozów sztucznych. Żywność eko musi spełniać kilka warunków. Produkty muszą pochodzić z pola, gdzie nie stosowano chemikaliów przez minimum 3 ostatnie lata. Składniki muszą być przechowywane i przetwarzane według określonych wytycznych. Eko żywność musi posiadać kilka cech:
● Proces jej wytwarzania nie może szkodzić środowisku
● Surowce użyte do produkcji nie mogą być toksyczne
● Produkt i jego składniki nie mogą być testowane na zwierzętach
● Zużycie energii podczas produkcji powinno być zminimalizowane
● Opakowanie produktu może być poddane recyclingowi
● Opakowanie produktu powinno być minimalne
W krajach UE wprowadzono specjalne oznaczenia i certyfikaty dla produktów eko. Gwarantują one przestrzeganie norm podczas produkcji. Jeśli artykuł posiada znak graficzny rolnictwa ekologicznego, oznacza to, że:
● Przynajmniej 95% składników w produkcie wyprodukowano metodami naturalnymi
● Produkty były nadzorowane podczas produkcji
● Produkty sprzedawane są przez producenta lub w zabezpieczonym, oznaczonym opakowaniu
● Wiadomo, gdzie, w jakich warunkach i przez kogo produkt został wytworzony
Przykładowym artykułem ekologicznym są morele https://bemuke.pl/product-pol-23414-MORELE-SWIEZE-BIO-okolo-0-50-kg.html. Produkty wytwarzane w gospodarstwach ekologicznych są suszone na słońcu, mają ciemną barwę, są jakby nieco przydymione. Artykuły bez zielonego listka są mocno pomarańczowe, przez fosforany użyte w procesie suszenia.
Żywność ekologiczna – dla kogo?
Produkty ekologiczne są przeznaczone dla wszystkich. Zazwyczaj sięgają po nią osoby dbające o zdrowie. Obecnie artykuły eko można kupić nie tylko w sklepach internetowych i punktach z ekologiczną żywnością, ale również w supermarketach. Specjaliści są zgodni, że większość chorób cywilizacyjnych bierze się m.in. z substancji chemicznych zawartych w pożywieniu. Lekarze zachęcają do korzystania z produktów naturalnych, pełnych witamin i wartościowych składników. Żywność eko jest odpowiednia dla osób w każdym wieku.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Podczas zakupów często kierujemy się aspektami wizualnymi. Ładne, kolorowe opakowania przemawiają do konsumentów. Warto jednak pamiętać, że to nie pudełko jest obiektem konsumpcji, a to, co znajduje się wewnątrz. Niezwykle istotne jest czytanie etykiet i sprawdzanie składów artykułów. Na produkcie powinny znaleźć się informacje takie jak:
● Nazwa produkty
● Nazwa i adres producenta
● Data przydatności do spożycia
● Lista składników
● Warunki przechowywania
● Masa netto
● Zawartość tłuszczu
● Sposób przygotowania
● Klasa jakości
● Barwniki, konserwanty jeśli występują