Choroby jabłoni - parch jabłoni
Wśród najpopularniejszych chorób na pierwszym miejscu znajduje się parch jabłoni. Objawia się małymi, brunatnymi plamami. Często poraża liście i owoce. Choroba pojawia się przy rozwoju pąków, a w miarę ich rozrostu plam jest coraz więcej. Z czasem plamy stają się brązowe ze względu na obumieranie rośliny. Na owocach plamy parchu są bardziej widoczne. Choroba powoduje pękanie jabłek i prowadzi do ich zniekształcenia. Do rozwoju dochodzi po ok. 2 tygodniach od kwitnienia. Najlepszym preparatem pomagającym zwalczać chorobę będzie Chorus. Środek zapobiegawczy, który stosuje się w odstępie ok. tygodnia od wegetacji do fazy kwitnienia lub interwencyjnie do 48 godzin po infekcji. Score ok. 120 godzin od infekcji w fazie różowego pąka kwiatowego.
Choroby jabłoni - mączniak jabłoni
Choroby jabłoni objawiają się białym nalotem na liściach i na owocach, chociaż trudniej go rozpoznać. Pierwsze zakażenia widać jeszcze przed kwitnieniem. Powoduje deformacje liści, które zaczynają opadać, a drzewa słabiej się rozwijają aż w końcu przestają rosnąć. Choroba rozwija się przez cały rok nawet w minusowych temperaturach (do 25 stopni Celsjusza). W ramach walki z grzybem najlepiej zastosować środek ochronny Topas. Używany jako środek zapobiegawczy i leczniczy od fazy kwitnienia. Należy wykonać maksymalnie 3 zabiegi w odstępach ok. 10-dniowych.
Choroby jabłoni - gorzka zgnilizna
Grzyb występuje w chłodniach, rozwija się podczas przechowywania owoców. Pojawiają się brunatne przebarwienia. Owoce zaczynają się zapadać i deformować. Grzyb Pezicula malicorticis i Pezicula alba powoduje gorzki smak jabłek, z czasem owoce całkowicie gniją. Substancja zapobiegająca chorobie to Switch. Dobrze radzi sobie z gorzką zgnilizną i szarą pleśnią. Ma 3-dniowy okres karencji. Owoce należy spryskać 7 dni przed zbiorem lub 14 i 7 dni przed zbiorem.
Choroby jabłoni - mokra zgnilizna jabłek
Wywoływana przez grzyb Penicillium. Na owocach pojawiają się brązowe, wodniste plamy. Z czasem obejmują cały owoc. Widoczne są białe zarodniki grzyba, a owoc zmienia zapach na typowo zgniły. Preparatem zwalczającym jest Goexe. Owoce należy opryskać dwukrotnie- 10-14 i 3-7 dni przed planowanym zbiorem.
Zapobieganie chorobom
Głównym czynnikiem chroniącym jabłonie jest odpowiednia agrotechnika. Przede wszystkim należy wybierać odmiany odporne na grzyby. Kolejnym krokiem w pielęgnacji sadów jest wycinanie porażonych pędów, palenie liści, wyrywanie chwastów, które mogą być żywicielem dla grzyba. Należy wykonywać regularne cięcia jabłoni, a następnie odpowiednio zabezpieczać rany oraz zbierać zgniłe owoce, które mogą przenosić grzyby.